Status frilensera

Status frilensera

Jedan od problema koji muči frilensere je što nemaju jednostavnu poresku opciju koja ne uključuje odlaske u banke svaki put kada urade naplatu posla. Takođe stopa oporezivanja u ovom slučaju je dosta visoka. Pošto frilenserski posao ne uključuje stalna primanja (svakog meseca) njima paušalna preduzetnička firma nije odgovarajuća opcija s obzirom da tako plaćaš poreze i doprinose i kada radiš i kada ne.

Points

Paušalni oblik oporezivanja je adekvatan za frilensere, ali se svakako moraju menjati elementi za određivanje visine poreske osnovice, i grupe za razvrstavanje i još neki elementi Uredbe koja sve to reguliše.

Frilenseri i digitalni nomadi su brzo rastuća grupa zaposlenih u Srbiji.

Ukoliko "frilenseri" žele da se bave delatnošću bez registracije, šta sprečava sve ljude da se nazovu "frilenserima" i plaćaju poreze i doprinose sami? Ukoliko se ovako nešto usvoji niko ne bi imao interesa da bude zaposlen, niti da bude registrovani preduzetnik. Preduzetnik u svakom momentu može da obustavi obavljanje delatnosti i da nastavi obavljanje delatnosti. U periodu obustave ne teku obaveze plaćanja poreza i doprinosa, jer se delatnost ne obavlja.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information