Gotovina za paušalce — neslaganje Zakona i Podzak. akata

Gotovina za paušalce — neslaganje Zakona i Podzak. akata

Važećim Zakonom je predviđeno da preduzetnik paušalac može da podigne do 600.000 dinara bez najave, međutim iako je predviđeno da se podzakonski akti usklade sa ovim Zakonom u roku od 60 dana, to nije urađeno i banke se vode Podzakonskim aktima i kasnije Uredbama zasnovanim na njima, te preduzetnik i danas može da podigne samo 150.000 dinara novca sa SVOG računa.

Points

Besmisleno je da je Zakon predvideo jedno, a da Podzakonski akti ne mogu da se usklade sa njim u odgovarajućem roku — dolazimo do toga da izmene Zakona ne važe u realnosti. Dakle, uprkos promeni Zakona, za preduzetnike važi isto pravilo kao i ranije i mogu da dignu samo 150.000 RSD dnevno sa svog računa, a ne 4 puta više koliko Zakon predviđa.

Samim tekstom zakona, u prelaznim i završnim odredbama je eksplicitno navedeno da se ima primenjivati ova Uredba. Upravo zbog toga ne postoji neusklađenost. Sa pravnog aspekta, potrebno je doneti novu Uredbu, a postojeću staviti van snage.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information